21.3 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Telefoanele mobile pentru persoanele în vârstă

Nu ne mai concepem viața fără telefoanele mobile. Cu ajutorul lor putem discuta oricând cu cei dragi nouă sau cu alte persoane. În plus, sunt echipate și cu multe funcții și accesorii menite să ne facă viața mai ușoară. Cei tineri nu au probleme să se descurce cu telefoanele mobile. Însă, atunci când vrei să cumperi un astfel de dispozitiv pentru părinți sau bunici, lucrurile se schimbă destul de mult.

Pe piață există o mulțime de telefoane, care de care mai complexe, a căror utilizare le poate ridica acestora unele dificultăți. Nu negăm faptul că sunt unii vârstnici care se descurcă de minune cu aceste echipamente. Totuși, trebuie să fim realiști: majoritatea seniorilor nu o fac. Din fericire, și producătorii de telefoane mobile au înțeles asta. De aceea, găsim destul de multe dispozitive special gândite pentru a fi mai ușor de folosit de aceștia. Așadar, dacă și tu ești în căutarea unui astfel de model, am decis să îți vorbim pe scurt despre ele, pentru ca tu să iei cât mai ușor această hotărâre.

Interfață simplă

Telefoanele mobile pentru o persoană în vârstă trebuie să aibă o interfață simplă, care să nu ridice probleme deosebite. Meniurile complicate le pot crea unele dificultăți în a folosi anumite funcții ale telefonului. Așa că ai înțeles exact de ce am făcut această recomandare.

Butoane mari

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, apar anumite afecțiuni care pot afecta motricitatea fină. Altfel spus, un telefon mobil prevăzut cu butoane mici, apropiate unele de altele, va fi destul de dificil de utilizat pentru că se vor apăsa mai multe în același timp. De asemenea, în afară de faptul că este nevoie de butoane mai mari, acestea trebuie să fie astfel poziționate încât să fie ușor de manevrat. Din aceleași motive despre care ți-am amintit ceva mai sus.

Afișajul

Optează pentru seniorul tău pentru telefoanele mobile care se remarcă prin afișaj mare, dar și text mărit. Chiar dacă poartă ochelari, asta nu înseamnă că trebuie  să se chinuie să descifreze ce scrie pe ecran. Totuși, sunt destui vârstnici care au probleme cu sănătatea oculară. De aceea, pentru a le reduce oboseala ochilor, această caracteristică este una care trebuie să se regăsească printre cele ale dispozitivului folosit de ei pentru a comunica.

Asistență vocală

De ce să nu faci lucrurile și mai simple, mai ales dacă acea persoană dragă ție, ajunsă acum la o vârstă înaintată, este destul de atehnică? Prin urmare, în acest caz, optează pentru un model care include și asistența vocală. În acest fel, le va fi mult mai simplu să trimită unele mesaje sau să acceseze anumite funcții din meniu, pentru că nu va mai fi nevoie să folosească ei butoanele sau interfața telefonului.

Compatibil cu aparatele auditive

Pentru acei vârstnici care au probleme cu auzul și sunt nevoiți să poarte aparate auditive, pare că un telefon mobil este imposibil de utilizat. De fapt, nu este deloc așa, pentru că producătorii de astfel de dispozitive au concepute modele care sunt compatibile cu aparatele auditive, fără să apară interferențe neplăcute pe durata convorbirii, iar sunetul este mult mai clar.

Autonomie ridicată a bateriei

Un telefon mobil pentru vârstnici trebuie să stea foarte bine la durata de viață a bateriei. De altfel, nu credem să fie vreo problemă în acest sens deoarece majoritatea modelelor de pe piață au această caracteristică. De regulă, bateria lor are nevoie de 4, 7 sau chiar 10 zile până la descărcarea completă, și asta este mai mult decât bine pentru posesorii acestor modele de telefoane mobile.

Funcții de urgență și taste de apel rapid

După cum spuneam ceva mai sus, persoanele în vârstă au nevoie de telefoane mobile cu multe funcții simplificate. De aceea, ar fi bine să optezi pentru acele modele prevăzute cu taste de apel rapid și funcții de apel de urgență. Nu mai enumerăm motivele pentru care facem această recomandare, pentru că sunt de la sine înțelese.

Funcții de localizare ori monitorizare

Ceea ce ni se pare o caracteristică importantă a telefoanelor mobile destinate seniorilor sunt acele funcții de monitorizare și/sau localizare cu care sunt prevăzute. Nu doar că în acest fel posesorii lor se simt mult mai liniștiți. Însă același sentiment îi încearcă și pe membrii acestora care au în acest fel posibilitatea de a le urmări locația acestora și nu numai.

Aplicații simple

Chiar dacă este vorba despre dispozitive destinate celor mai în vârstă dintre noi, asta nu înseamnă că nu trebuie să fie prevăzute cu anumite aplicații. Evident, acestea trebuie să fie ceva mai simplificate decât de obicei. Iar meniul telefonului nu trebuie să fie unul complicat, care să le ridice probleme de utilizare.

Blocarea apelurilor nedorite

După cum probabil știi, vârstnicii sunt în general ținta preferată a multor persoane certate cu legea. Ele profită de naivitatea bătrânilor și pun la cale diverse scheme de înșelăciune. Pentru a evita ca seniorul tău să cadă în plasa netrebnicilor, interesează-te ca modelul de telefon pe care i-l cumperi să fie prevăzut cu funcția de blocare a apelurilor nedorite. Nimic mai simplu! În acest fel, îți e asigurată liniștea că ai scăpat de o astfel de problemă!

Cam acestea au fost recomandările noastre legate de funcțiile pe care ar trebui să le aibă un telefon mobil pentru cel drag ție, ajuns la o vârstă mai înaintată! Evident, tu știi care sunt cele care se potrivesc cel mai bine. Noi doar am creat doar un fel de bază de plecare pentru tine!

 

Articole asemanatoare

Stai conectat la noutati

- Advertisement -spot_img
Ultimele articole